Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Opgaver med leg, mad, bevægelse, billedkunst og kreativitet

Materialet indeholder mange opgaver og forslag til sjove aktiviteter, hvor I også arbejder fagligt med billeder, formgivning, musik og mad – alt sammen inspireret af Tunesien og årets temaer.

De kreative opgaver tager udgangspunkt i fænomener, som eleverne møder i årets materiale om Tunesien: Mønstre, symboler, håndværk og dyreliv. Opgaverne er differentieret, så både små og store kan være med. Flere er lagt an til tværfaglighed. Flere af opgaverne er i år lavet af Merete Weimann, der er lektor og censorformand for Håndværk og design.

Du finder alle opgaverne beskrevet trin for trin i Opgavebanken her på hjemmesiden.

Lav flotte mosaikker ude og inde: I denne opgave skal eleverne arbejde med mosaik. De introduceres til mosaikkunsten ved at se billeder af mosaik, og der samtales om symboler og mønstre. Derefter skaber de deres egne mosaikker.

Tunesisk billedværksted: Ud fra fotos fra Tunesien etableres billedsamtaler med eleverne. De danner baggrund for elevernes videre arbejde med egne billeder. Eleverne skal skabe deres egne analoge og digitale billeder.

Tunesisk mønsterværksted: Den tunesiske kultur har en rig tradition for at arbejde med mønstre, hvor der leges med former og farver. I denne opgave skal eleverne arbejde med inspiration fra tunesiske mønstre og omsætte dem til broderi og tryk.

Tunesisk symbolværksted: Fatimas hånd er et symbol, man støder på igen og igen i Tunesien. Symbolet afværger ondt eller bringer lykke og sundhed. I denne opgave skal eleverne arbejde kreativt med hænder og øjne (et andet meget brugt symbol i Tunesien) i tegning, maling og tryk.

Lav en fakta-foldebog om Tunesien: Med foldebøger kan eleverne skabe et fagligt og kreativt produkt, hvor de både kommunikerer i ord og billeder, form og rum. Opgavearket understøtter derfor også fagmål for Dansk. Niveauet kan nemt tilpasses, så både store og små elever kan være med.

Mal flotte dromedarer: Eleverne skal male deres egne dromedarbilleder. Eleverne arbejder med skitse-feedback, farvelære og proportioner. I kan også printe og farvelægge de skabeloner, som ligger i opgavearket.

Tunesisk hækleværksted: Tunesisk hækling er en gammel teknik, der er en blanding af hækling og strik, på dansk kalder man det hakning. I opgaven kan eleverne fremstille deres egen tunesiske hæklenål i træværkstedet, og de lærer at hækle på tunesisk.

Juleworkshop: Inspireret af de traditionsrige symboler og mønstre, som optræder i den tunesiske kultur, skitserer og designer eleverne udkast til nye former for julepynt og mobiler.

Sjove lege fra Tunesien: De danske KFUM-Spejdere har et omfattende samarbejde med spejderbevægelsen i Tunesien. Her er en række af deres aktiviteter med bevægelse, som også egner sig i skolen.

Syng og dans med Isam B: Den populære sanger Isam B har skrevet sangen ‘Fortæl, fortæl’ til IMS og årets U-landskalender. I opgaven får I sangteksten, en instruktion til at lave de samme ’moves’ som i musikvideoen samt ideer til en klassesamtale om sangens indhold.

Nem mad fra Tunesien: Tunesisk mad er både inspireret af middelhavskøkkenet og af de mange nationaliteter og kulturer, der har bosat sig i landet gennem historien. De danske KFUM-Spejdere har et tæt samarbejde med de tunesiske spejdere fra Les Scouts Tunisiens, og de har lavet en god kogebog, som du finder link til i opgavearket.

Læs mere her:

Find beskrivelsen i lærervejledningen på side 45-46. Hvis du ikke har en trykt udgave, kan du hente den som PDF her.

Moduler til Leg, bevægelse og kreativitet (uddrag af lærervejledning som pdf)

Her er opgaverne

Se opgaverne til dette forløb. De rummer differentierede aktiviteter fra 1.-5. klasse.

Opgavebanken

Andre lande

Børnenes U-landskalender har i mange år lavet undervisningsmateriale til indskoling og mellemtrin om forskellige lande. For Myanmar, Zambia, Nepal, Tanzania, Burkina Faso, Jordan, Bangladesh, Etiopien og Kenya ligger der et komplet materiale omtrent som dette års materiale klar til brug her.

Tidligere års materiale

Del på Facebook