Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Materialet om Tunesien er varieret og nemt – med litteratur, film, opgaver og web-værktøjer

Her får du et samlet overblik over, hvad dette års undervisningsmateriale består af. Alle elementerne er 'grydeklare' og lige til at bygge et spændende og varieret forløb med. Til ét fag eller til flere. Til en fagperiode eller til fulde temauger. Til 1.-5. klasse.

I år bliver eleverne sendt på en spændende rejse rundt i meget forskellige dele af Tunesien, der jo er en af Europas nærmeste naboer. De møder menneskerne og naturen – og de oplever børnenes dagligdag.

Det består materialet af:

 • Elevbogen i stort format med fortællinger af Kirsten Sonne Harild, masser af faktastof og flotte illustrationer.
 • Lærervejledningen og lærer-ressourcer på hjemmesiden.
 • Opgavebanken med masser af gode fagopgaver til 1.-5. klasse.
 • Film, fakta og oplevelser til eleverne på hjemmesiden.
 • Mød Tunesiens børn, hvor eleverne arbejder med portrætter.
 • 2 web-værktøjer og iPad-app, hvor eleverne skal researche og formidle.

Populært blandt eleverne

Der er masser for eleverne at opleve og lære, og du kan roligt regne med engagement i klassen fra start til slut. Det er i hvert fald den melding, vi får fra lærere landet over.

Mange bruger U-landskalenderens materiale i deres klasser år efter år. De fortæller, at eleverne glæder sig til næste gang. Alt indholdet er nemlig nyt hvert år. Både landet, de faglige tematikker, bogen, filmene, billederne og opgaverne er nye. Derfor får eleverne hvert år ny læring og oplevelser. Men samtidig er de fortrolige med de grundlæggende måder at arbejde på.

Idéen bag: Engagement og høj faglighed

Målet med materialet er netop at ramme den balance: At holde en høj faglighed og didaktisk kvalitet – samtidig med at det skal være spændende og engagerende for eleverne. Materialet lægger op til, at de selv skal undersøge, observere, danne hypoteser og formidle stof. Opgaverne understøtter kompetencemål i Forenklede Fælles Mål og arbejder i høj grad med Det 21. århundredes kompetencer.

Fleksible forløb – eller enkelt-opgaver

De fleste bruger materialet til et længere tema i et eller flere fag – eller til 1-3 tværfaglige temauger. Det hele er tilrettelagt, så det er nemt at skalere. Men materialet er fuldt fleksibelt, så du kan også sagtens bare plukke enkelte aktiviteter og opgaver. Både hjemmesidens ressourcer og de fleste af fagopgaverne er lavet, så de sagtens kan bruges alene.

Der er en klar rød tråd gennem det hele. Tematikkerne bliver udfoldet både i bogens fortælling, i opgaverne til forskellige fag og klassetrin, i filmene og i hjemmesidens ressourcer og interaktive værktøjer.

Et grundforløb plus moduler med opgaver til hvert fag

Du får et færdigt forslag til et grundforløb, der giver eleverne en god introduktion til Tunesien og til årets vigtigste tematikker. Oven på det kan du så frit kombinere moduler med 'grydeklare' opgaver, så det passer lige til de fag og den tid, din periode skal dække.

Opgaver – brugsklare og med faglige mål

Alle opgaver er beskrevet trin-for-trin og ligger klar som printvenlige opgaveark her i lærersidens Opgavebank.

Alle opgaver indeholder aktiviteter, der er differentieret efter klassetrin. Og hver opgave viser de kompetencer og målpar, den understøtter til hvert klassetrin. Du får også forslag til læringsmål og tegn på læring. Bagerst i lærervejledningen finder du også et skema med overblik over alle de kompetencemål, materialet som helhed understøtter – og hvilke opgaver, der særligt gør det.

Klik for at bladre i elevbogen

Elevbogen af Kirsten Sonne Harild

Elevbogen er materialets tematiske omdrejningspunkt. Du kan godt bruge de andre dele af materialet uden elevbogen, men den er rigtigt god som rød tråd og som intro til et forløb – og den er helt oplagt til et litteraturfagligt danskforløb. Den skaber også identifikation for eleverne. I kan evt. høre den som lydbog, oplæst af forfatteren selv.

Bogen rummer flere fortællinger:

 • Hoved-fortællingen 'En farlig film'.
 • Tre små eventyr fra Tunesien, som Kirsten Sonne Harild genfortæller i lav lix.

Resumé af 'En farlig film': Drengen Naim bor med sine forældre og sin storesøster i den lille by Makthar – midt inde i Tunesien blandt olivenlunde og gamle romerske ruiner. Det er en fattig by, og der er ikke meget at lave for børn efter skole. En dag får han en gave af sin bedstemor, der kommer til at vende op og ned på alting: En mobiltelefon. ”Husk, det er farligt at filme mennesker,” advarer hun. Hun har selv levet i en tid, hvor det var forbudt at filme på gaden. Heldigvis har Naim en bedre ide. Han vil lave sjove kattefilm til YouTube. For katte er der masser af i Makthar. Men byens katte er dovne og ikke spor sjove. Derfor tager han videre til de romerske ruiner i udkanten af byen. Her får han øje på en dreng, han aldrig har set før. Drengen laver vilde tricks på en gammel cykel. Og snart har han fået lavet en film, som viser sig at være farlig – og som fører en hel masse med sig …

Bogen er på 64 sider med stor skrift. Teksterne har varierende længde og lix. Her på hjemmesidens 'Opdag Tunesien' ligger fortællingerne også som skærmbøger. Her kan eleverne læsetræne ved at se teksten side for side – og få den læst højt.

Desuden rummer elevbogen masser af faktastof i form af billedtekster, bokse og temasider, som kan bruges i arbejdet med opgaver.

Hjemmeside og iPad-app: Læring, sjov og materialer

Opdag Tunesien:

Denne sektion kan eleverne bruge som introduktion, som ekstra research eller som underholdning. Her høster de på en sjov måde indtryk om landet på egen hånd – gennem film, billedserier, quizzer, infografik og små faktabøger.

Ramasjang og Ultra:

Her kan I se to forskellige DR-serier fra Tunesien. Dels den sjove fiktions-serie 'Jagten på regnbuens guld' fra Ramasjang med både Motor Mille og Hr. Skæg. Dels to hæsblæsende udsendelser fra Ultra, hvor værten Jonas Madsen får hjælp fra de to youtubere, Paluch og Momme, til at udforske Tunesien på kun 48 timer. Lad eleverne se filmene selv eller vis dem i klassen i timerne eller spisepauserne.

Tunesiens børn:

Her får dine elever mulighed for at lære tre børn fra tre forskellige steder i Tunesien nærmere at kende. De kan gå på opdagelse i en vennebog, et tidshjul over en almindelig dag, fotos og små tekster plus en hel stribe korte film om hvert af de tre børn. På den måde kommer de helt tæt på hverdagen.

Børnereporterne:

Ny temaside, hvor eleverne dels kommer tæt på, hvad der er meningen med årets hjælpeprojekt – og hvordan det kan gøre gavn i Tunesien. Og dels hører om nogle grundbegreber i, hvorfor ytringsfrihed og troværdige nyheder er vigtigt – i børnehøjde.

Fotohistorier:

Komplet web-værktøj, hvor eleverne kan researche og formidle deres viden i fotohistorier med billeder, tekst og lyd ud fra opgaveemner til dansk og N/T. Læs mere her.

Lav kalender:

Komplet web-værktøj, hvor eleverne kan skabe en flot, virtuel lågekalender, der sendes til en målgruppe, I selv vælger – f.eks. forældrene eller en venskabsklasse. De researcher og formidler deres viden bag lågerne med billeder, billedtekster og overskrifter. Læs mere her.

Klik for at bladre i lærervejledningen

Lærervejledningen – komplet og overskuelig

Lærervejledningen er i stort format på 56 sider. Du kan læse den som PDF her på siden eller få den som trykt bog med klassesættet.

Den giver et hurtigt og praktisk overblik, så du er rustet til at tilrettelægge et spændende undervisningsforløb. Den er ”håndbogsagtig”, så du kun behøver at læse lige de emner, der er relevante for dig. Den rummer bl.a.:

 • Stor faktasektion, der giver dig bred baggrundsviden om Tunesien, så du kan svare på alskens elevspørgsmål. De mange fotos i faktasektionen ligger også klar i Billedbanken, hvis du vil vise dem på storskærmen, mens du fortæller.
 • Forslag til undervisningsforløb – med ideer til, hvordan du kan kombinere opgaver og aktiviteter til dit fag og behov.
 • Nem vejledning til web-værktøjerne til fotohistorier og Børnenes Egen U-landskalender. De er selvforklarende for eleverne, men her får du lidt ekstra tips og overblik.
 • Overblik over alle kompetencer, der tilgodeses i hvert fag og klassetrin – og hvilke opgaver, der understøtter dem.

Lærer-universet her på hjemmesiden

Det er her, du er nu, og det rummer alle materialer:

 • Opgavebanken med alle opgaverne som opgaveark, der er lige til at printe ud.
 • Filmbanken med alle materialets film samlet – lige til at afspille på klassens storskærm.
 • Billedbanken med fotos fra lærervejledningen, elevbogen og alle hjemmesidens billedserier. De er ment som et ekstra værktøj, hvis du vil vise billeder for klassen eller selv vil lave særlige aktiviteter.
 • Links til endnu mere viden.

Fagkonsulent
Jeppe Bundsgaard:

Dette undervisningsmateriale er et godt eksempel på, hvordan inddragelse af et opgave-univers på computeren kan give eleverne en mere indlevende oplevelse og samtidig støtte fagligt relevante aktiviteter. Eleverne kommer i kraft af elevbogens levende og gennemillustrerede fortælling og dens faktuelle tekster med helt ud i en meget anderledes hverdag og får lejlighed til at opleve, at ikke alle børn lever et liv, som de selv gør.

De tilknyttede forløb støtter læreren og eleverne i at arbejde fagligt kvalificeret med de berørte emner. De tre forløb er tilrettelagt efter inspiration fra Teaching-Learning Cycle og inquiry based science education, så børnene skiftevis arbejder analytisk og produktivt og herigennem udvikler et fagsprog til at tale om det, de arbejder med i materialet.

Den store plan

Årets elevbog er skrevet af Kirsten Sonne Harild

Kig i bogen

Download elevbogen

Bestil klassesæt nu

Trykt klassesæt 400 kr

 • 30 elevbøger
 • 2 lærervejledninger
 • Adgang til app og web

Læs mere og bestil

Sådan ser en digital lågekalender ud, når den er færdig

Her kan du se et eksempel på en helt færdig kalender, der er lavet med web-værktøjet til Børnenes Egen U-landskalender. Sådan ser resultatet ud for forældrene eller venskabsklassen, der modtager den.

Eksemplet her handler om Jordan, men den fungerer på helt samme måde, som en kalender, I laver i år.

Kalenderen er nem at lave og rummer masser af faglighed.

Se en digital lågekalender her

Del på Facebook