Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Traditionsrig folkeoplysning til danske børn på TV og i skolen

DR og Danida har samarbejdet om Børnenes U-landskalender i 60 år. Begge lægger sig hvert år i selen for at skabe et stykke folkeoplysning af høj kvalitet. Den skal vække nysgerrighed og eftertanke – udsyn og læring. Det sker sammen med årets hjælpeorganisation. I 2022 er det IMS (International Media Support).

De fleste danskere har oplevet Børnenes U-landskalender som en fast del af optakten til juletiden helt siden 1962. Sådan er det stadig. Over 100.000 danske børn tager hvert år hul på deres december-morgener ved at åbne dagens låge på U-landskalenderen. Mange ser også udsendelserne i TV. Men U-landskalenderen er også vokset til at blive en stærk tradition for en hel generation af børn på danske skoler over hele landet, der bruger undervisningsmaterialerne til lange fagperioder eller hele emneuger. I 2021 blev undervisningsmaterialet brugt på 1050 skoler og med – konservativt optalt – over 100.000 aktivt engagerede elever.

U-landskalenderen består af fire dele:

  • Den traditionsrige lågekalender i pap, der knytter an til årets tv-julekalender på DR.
  • En række film om årets land, der udsendes på DR’s børnekanaler.
  • Årets undervisningsmateriale med børnebog, web-univers, opgaver og aktiviteter til 1.-5. klasse.
  • Årets hjælpeprojekt, der dækkes af overskuddet fra lågekalenderen plus midler fra Danida.

U-landskalenderen på TV

Børnenes U-landskalender har gennem alle årene været skabt i et tæt samarbejde mellem Danida og DR.

For begge er indsatsen lidt af en hjertesag, og derfor bliver der hvert år lagt et stort arbejde i at forny og forbedre U-landskalenderens mange aktiviteter. Det skal være spændende og kvalificeret folkeoplysning om den store verden – i børnehøjde.

DR sender sine TV-hold på rejse i årets land for at finde årets nye historier – gerne med nogle af DR’s mest populære børneværter i front. Resultatet er en række film, der udfolder årets tema som godt børne-TV med stof til eftertanke. Og som ungerne møder på DR’s børnekanaler ind gennem efteråret – og senere hen i genudsendelser og som streaming på DRTV.

Alle de film kan skolerne også bruge i klassen ved at vise dem fra Filmbanken i U-landskalenderens lærer-univers. Børnene vil desuden møde pap-lågekalenderen mange steder ude i butikkerne fra oktober.

Tradition på de danske skoler

Børnenes U-landskalender er også blevet en fast tradition på landets skoler.

  • Nyt hvert år: Danida udgiver hvert efterår et nyt, gennemarbejdet undervisningsmateriale om årets land.
  • Materialet er ikke i sig selv ”julet”, og det beholder sin aktualitet i årevis frem. Derfor kan du bruge og genbruge det året rundt.
  • Samlet tema til flere fag: Materialet retter sig mod flere fag, men har altid en god, skønlitterær bog som centrum – og det handler om børneliv, livsvilkår og natur i årets land. Årets forfatter og en undervisningskonsulent har været på rejse i landet sammen med en fotograf for at samle materiale ind. Derfor er der altid en klar rød tråd gennem det hele.
  • Nemt at anvende – alt, hvad I skal bruge til alle opgaver osv., er lige for hånden.

Målet er folkeoplysning af høj kvalitet

Målet er at tilbyde et materiale med en høj faglig og didaktisk kvalitet – som også er en sjov og engagerende oplevelse for eleverne. Det er et vigtigt mål, at det ikke 'spilder' faglærernes og børnenes tid. Men materilet lever ikke kun op til fagmålene, det søger også at lægge sig helt i centrum af folkeskolens formålsparagraf.

Samtidig giver hele materialet eleverne et spændende, bredt og varieret kig ud til børneliv i en helt anden del af verden. Et liv, der er noget at lære af, fordi det både ligner elevernes eget og er meget anderledes.

Et kulturmøde, hvor de danske børn også møder sig selv.

Børnenes U-landskalenders web-aktiviteter, bøger og undervisningsmaterialer produceres for Danida af:

Publikum Kommunikation
inVirke
Pluralis ApS
Morten Bak Grafisk

Andre lande

Børnenes U-landskalender har i mange år lavet undervisningsmateriale til indskoling og mellemtrin om forskellige lande. For Myanmar, Zambia, Nepal, Tanzania, Burkina Faso, Jordan, Bangladesh, Etiopien og Kenya ligger der et komplet materiale omtrent som dette års materiale klar til brug her.

Tidligere års materiale

Del på Facebook