Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Web: Eleverne går på opdagelse – og kan lave fotohistorier og en virtuel lågekalender

Undervisningsmaterialet omfatter også stærk IT-baseret læring, der er skræddersyet, så det både er fagligt, nemt og engagerende at arbejde med. Eleverne går på opdagelse og får hele tiden alt, hvad de skal bruge, lige for hånden.

I får et opdagelses-univers, hvor eleverne selv undersøger Tunesien. I får to gratis web-værktøjer med Uni-Login, hvor eleverne laver flotte, digitale produktioner og arbejder med Det 21. århundredes kompetencer. Endelig kan eleverne arbejde med interaktive portrætter af tunesiske børn – eller gå på opdagelse i journalistik og årets projekt.

Opdag Tunesien

På denne del af hjemmesiden kan eleverne frit gå på opdagelse. De får bred baggrund om landet og om dagliglivet for børnene der. De kan også bruge siden som research til materialets forskellige opgaver.

De oplever forskellige dele af Tunesien gennem billedserier, quiz, små film, faktabøger, infografikker m.v. De kan også lære at tælle til 10 – og de svage læsere kan læse elevbogens hovedfortælling og tre små fabler med læsestøtte.

Rundt om på Opdag-siden og via links i toppen får eleverne også adgang til at se DR’s film fra Tunesien.

Kom tæt på hverdagen for Tunesiens børn

En interaktiv temaside med små film, fotoalbums og vennebøger. Eleverne kommer helt tæt på tre tunesiske børn og bliver klogere på deres helt almindelige hverdag: hvor sover de, hvad spiser de, hvilke pligter og interesser har de, hvordan er skolen og hvad drømmer de om? Med de tilhørende (analoge) opgaver kan eleverne bl.a. sammenligne de tunesiske børns hverdag og drømme med deres egne. Som noget særligt i år er alle optagelserne lavet af børn og unge, som deltager i IMS' journalistkurser i Tunesien.

Lær om journalistik og årets projekt

Dette er en ny, interaktiv temaside, hvor eleverne får udfoldet, hvad årets hjælpeprojekt handler om. Samtidig lærer de om medier, journalistik og sandt/falsk i børnehøjde. De møder også de unge fra Tunesien, som har optaget børneportrætterne til temasiden om Tunesiens børn. Der hører opgaver til. Læs mere om temaet her.

To web-værktøjer til flotte elev-produktioner

U-landskalenderens to web-værktøjer er gratis, spændende at arbejde med og udviklet sammen med førende IT-didaktikere. De er nemme at bruge og hjælper eleverne skridt for skridt til at lave fine, digitale produktioner med masser af faglighed: I kan lave fotohistorier eller en interaktiv lågekalender med viden og billeder bag lågerne, som eleverne kan sende til f.eks. forældrene.

Begge værktøjer er stilladserede. Eleverne først bliver først sendt på en fagligt struktureret opdagelse i tematiske panoramaer, der rummer en mængde små fotoserier og faktatekster, der udfolder mange forskellige sider af årets land – bl.a. børnenes liv, naturen og livsnære fænomener fra hverdagen. Bagefter skal de selv formidle deres nye viden i en digital produktion. Samtidig træner de en række faglige kompetencer fra Fælles Mål og Det 21. århundredes kompetencer.

Begge værktøjer er skræddersyede, så eleverne hele tiden har alt det for hånden, de har brug for, både til research og til produktion. De logger på med Uni-login, alt deres arbejde gemmes automatisk og de kan frit afbryde og genoptage arbejdet på en anden computer. Værktøjerne kan bruges på PC, Mac og tablets. Fotohistorie-værktøjet findes også som gratis iPad-app.

Fotohistorier:
Eleverne fortæller i tekst, lyd og fotos

Særligt til 1.-3. klasse.

Her guides eleverne til at indsamle og formidle viden i flotte fotohistorier med billeder, tekst og lyd. De kan lave fotohistorier om de emner, som interesserer dem mest. Eller om det, der passer til det faglige forløb. Du får brugsklare og strukturerede opgaveemner til fotohistorier til både Dansk og Natur/teknologi. I hvert emne tages eleven ved hånden og ledes skridt for skridt frem til færdigt produkt – så det er nemt for dem. Resultatet er flot at vise frem for klassen eller forældrene. Alle de vigtigste små faktatekster og vejledninger undervejs kan svage læsere få læst højt ved at trykke på et højttaler-ikon. Mange lærere anvender også dette værktøj i 4.-5. klasse.

Se hvordan det foregik i 2021:

Børnenes Egen U-landskalender:
Med viden bag lågerne og klar til at dele

Særligt til 3.-5. klasse
(I kan dog i de mindste klasser f.eks. lave en fælles kalender på storskærm).

Her skaber eleverne en virtuel lågekalender, der er nem og spændende at lave. Det færdige produkt er en flot, interaktiv kalender, hvor der bag hver låge gemmer sig viden om årets land. Kalenderen kan være til juletiden – eller den kan laves som en uge- eller en månedskalender.

Eleverne laver deres kalender til en målgruppe, f.eks. til en venskabsklasse eller til forældrene. Modtagerne får nem adgang til den færdige kalender med et link, så kan de se den og åbne lågerne på deres mobil eller computer.

Se hvordan det foregik i 2021:

Bag lågerne indsætter eleverne billeder og skriver små tekster, der fortæller ting om livet i årets land, de selv synes er vigtige. De skal skrive en overskrift, en billedtekst og vælge et foto til hver låge – og disponere rækkefølgen.

Web-værktøjet tager dem i hånden og hjælper dem til at overveje og færdiggøre deres kalender i en stilladserende og scenariebaseret proces. De vælger også selv, hvordan kalenderens forside skal se ud og hvor mange låger den skal have. Der er endda et lille værktøj, så de nemt kan lave en fin reklame, så modtagerne opdager kalenderen.

Til Børnenes Egen U-landskalender hører også et miniforløb til Dansk, man kan vælge at udvide arbejdet med. Her lærer eleverne om at arbejde praktisk med kommunikation i små, scenariebaserede opgaver. De lærer om billedtekster, overskrifter og målgrupper – og hjælpes til at lave deres egen kalender endnu bedre.

Se et eksempel på en digital kalender fra 2018

Bestil klassesæt nu med rabat

Trykt klassesæt 279 kr.

NB: Prisen stiger 1. juli

  • 30 elevbøger
  • 2 lærervejledninger
  • Adgang til app og web

Bestil trykt klassesæt

Bestil gratis PDF-klassesæt

"Det er dælme meningsfuld undervisning. (…) Her kan eleverne producere en meningsfuld digital lågekalender til en målgruppe, de selv vælger – og alt det materiale, de skal bruge, er lagt klar til dem direkte inde i værktøjet. Det er yderst kompetent tilrettelæggelse af undervisning, som lærere og elever her får serveret."

Det siger didaktikerne

Få nyhedsbrevet - og ekstra muligheder

Med U-landskalenderens nyhedsbrev til lærere får du tilbud om materialer og muligheder fra Danida – og opfølgning på resultaterne. Kommer 3-4 gange årligt.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Fagoplysninger

Klassetrin: 1.-5. klasse

Fag: Dansk, Natur/teknologi og praktisk-kreative fag.

Periode: Til korte eller lange fagforløb. Eller en eller flere emneuger. Forløbene kan nemt skaleres.

Opgaver: Mange og varierede opgaver – også eksperimenter, bevægelse og læsetræning. Alle understøtter vigtige fagmål.

Del på Facebook