Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Årets oplevelse: sådan fungerer undervisningsmaterialet

Læs om nogle af de spændende ting, du og dine elever kommer til at opleve på rejsen rundt i Tunesien. Længere nede giver vi dig et lyn-overblik over materialet – og den didaktiske og pædagogiske idé bag.

Årets undervisningsmateriale tager dig og dine elever med på en spændende og lærerig rejse til Tunesien, der ligger lige midt i Nordafrika – omkranset af de vilde Atlasbjerge, Sahara og det blå Middelhav.

Gennem bøger, film, billeder, faglige og kreative opgaver, eksperimenter, madlavning og leg lærer I Tunesiens kultur, natur og historie at kende.

I menupunkterne her på siden kan du læse mere om bøgerne, opgaverne og mulighederne i årets materiale, om lærerkurser og og årets projekt.

Velkommen til Tunesien

Tunesien er Afrikas nordligste land, som mange danskere måske bedst kender for dejlige badeferier og myldrende medinaer. Men Tunesien er også et vidtstrakt grønt højland, gæstfrie småbyer, Sahara-ørken, oaser og ø-liv. Og så har landet været mødested for folkeslag i årtusinder: både berberne, oldtidens fønikere, romerne, araberne og europæerne har sat deres præg. Så Tunesien er rigt på både kultur og natur.

Alt det hører I mere om i årets undervisningsmateriale, hvor I får et spændende indblik i nogle af de mange nuancer, Tunesien rummer.

Et ungt demokrati med store udfordringer

Tunesien er på mange måder et moderne land, men står også midt i store og svære forandringer. I 2011 gjorde tuneserne oprør mod diktatoren Ben Ali og fik for første gang demokrati. Men landet kæmper stadig med at få det nye styre til at fungere. Økonomien er hårdt ramt, og der er store forskelle på by og land.

Børnenes hverdag ligner på nogle måder danske børns – særligt i storbyerne. Men der er også markante forskelle. Mange bor sammen i storfamilier med bedsteforældre, onkler, tanter, fætre og kusiner tæt på, de går i skole til sen eftermiddag, og der er ikke så meget at lave bagefter. Mange unge kan få en uddannelse, men det er blevet meget svært at få et job bagefter.

Det grønne, det blå og det sandfarvede Tunesien

I oplever børnenes dagligliv meget forskellige steder og møder natur, geografi og historie – både i det grønne, det blå og det sandfarvede Tunesien. Og i storbyen Tunis. I kommer også tæt på de børn og unge, der nu lærer at lave deres egne små lokalmedier, og som årets overskud går til at hjælpe.

I skal med til det mindre kendte Tunesien inde i højlandet. I ser de gigantiske olivenlunde, møder fårehyrder og bjergbondens familie, der laver pinjekerner. I er også med til den helt store skolefest, kommer med til kanten af den mægtige Sahara-ørken, besøger en beduin-familie og ser, hvad en oase er – og hvad folk kan dyrke her.

Ude ved kysten kommer I med ud i de små fiskerbåde og lærer om invasive arter – f.eks. den glubske blåkrabbe, som nogle fiskere nu ligefrem får fordele af. Undervejs møder I meget andet – dadler og guldsandaler, kameler og skorpioner, plastikforurening og smukke, arabiske mønstre!

Det består materialet af:

 • Elevbogen med Kirsten Sonne Harilds spændende fortælling 'En farlig film', læs let-eventyr og masser af faktastof.
 • Lærervejledning med al baggrund til læreren om årets land samt tips og vejledning til hele materialet.
 • Masser af opgaver til en hel række fag – nemme at gå til og differentieret efter klassetrin.
 • Website til eleverne med research, børnemøder og kreativ produktion.
 • Grydeklare forløb, som du selv kan tilpasse.
 • Film fra DR, Danida og årets hjælpeorganisation, IMS.
 • Nyt: Oplevelsesside om årets projekt - og journalistik i børnehøjde.
 • Kurser til lærere – en mulighed for ekstra inspiration.

Læs mere om det hele i menuen her på siden.

Grundideen bag det hele:

Engagement og høj faglighed

Grundideen bag materialet er, at eleverne får globalt udsyn og samtidig arbejder med faglige kernemål. Enten i et enkelt fag eller tværfagligt i en hel række fag. Enten som fagperiode eller som en eller flere hele emneuger. Alt er opdelt i fagmoduler, der er lige til at bruge.

Samtidig er det gjort sjovt og engagerende: Eleverne mærker glæden ved at fordybe sig i et farverigt og varieret tema – og ved at arbejde på mange forskellige måder. Meldingen fra mange hundrede skoler er, at eleverne går op i det med liv og sjæl, og at de hvert år glæder sig til årets nye tema.

For eleverne bliver det et kulturmøde, hvor de også møder sig selv. De får et indblik i børneliv og naturfænomener i et fremmed land – og de reflekterer over deres egen hverdag i et nyt lys. De støder også på årets tema i DR’s udsendelser, på pap-julekalenderen og i andre af U-landskalenderens aktiviteter.

Materialet er udviklet med fagkonsulenter, og det er nemt at bruge og tilpasse til klassens behov. Ved at se på materialet fra 2021 får du en idé om, hvordan det nye for 2022 vil fungere.

Didaktisk tilgang

Både elevernes faglige færdigheder og deres kreativitet sættes i spil med varierede opgavetyper. Bl.a. litteraturfaglige opgaver, naturfaglige eksperimenter, kreative aktiviteter, lege – og arbejde med hjemmesidens web-værktøjer. Her kan de lave flotte fotohistorier – eller deres egen interaktive lågekalender om årets land, som de f.eks. kan sende til forældrene.

Der er en klar rød tråd gennem materialet: Eleverne bruger hele tiden aktivt den viden, de får undervejs fra fortællinger, film, billedserier, faktastof og opgaver. Alt er samstemt, og de får altid præcis det for hånden, de skal bruge lige nu. Det gør det nemt og overskueligt at arbejde med.

Arbejdsformen motiverer eleverne til at reflektere, stille spørgsmål og formidle stoffet. De kommer til at arbejde bredt med Det 21. århundredes kompetencer – i scenariebaserede og fagligt stilladserende processer.

Klassetrin og fag

Materialet er rettet mod 1.-5. klasse – og primært til Dansk, Natur/teknologi og Billedkunst. Men der er også fagopgaver til Håndværk og design, Madkundskab og Musik. Samtidig arbejder eleverne fagligt med bevægelse og med IT-produktion i skræddersyede værktøjer.

Der er niveau-differentiering i de fleste aktiviteter. Derfor bruger stadig flere lærere også materialet i 0. klasse og 6. klasse.

Også godt til specialelever på mellemtrinnet og tosprogede

Mange lærere bruger også materialet til specialelever på mellemtrinnet. Desuden fortæller nogle lærere om, at tosprogede elever bliver motiverede af, at der er elementer i historierne og materialet, som ligner ting, de har hørt om eller oplevet i familiens oprindelsesland.

 • ”Som specialskole er dette materiale en guldgrube. Vi har været utroligt glade for at bruge det, og efter to ugers arbejde havde vi fremlæggelser på en skolelørdag for forældre – alle elever viste fotobøger på Smartboard via deres iPads, og det var utroligt vigtigt for os.”
 • ”Tak for et meget rigt og gennemarbejdet materiale. Jeg arbejder på en specialskole, og især de mange film og billeder understøttede rigtig godt læsearbejdet med bogen.”
 • ”Jeg har gennem flere år arbejdet med materialet i vores specialklasserække. Eleverne er glade for det. De har generelle indlæringsvanskeligheder, hvor nogle hverken kan læse eller skrive. Her er materialet helt fantastisk.”
 • ”Undervisningsmaterialet er fortrinligt til specialklasser - de får en masse viden om et andet land og kan identificere sig med børnene og sammenligne med deres egen hverdag.”
 • ”Jeg har brugt materialet i en specialklasse. Her har filmenes høje klasse samt elevbogens flotte design med en spændende historie propfyldt med viden været af afgørende betydning for elevernes udbytte.”
 • ”Godt til mellemtrins-specialelever – de får en masse ud af materialets opbygning. Også det elektroniske materiale er godt. Det har de også brugt i fritiden hjemme.”

Fagoplysninger

Klassetrin: 1.-5. klasse

Fag: Dansk, Natur/teknologi og praktisk-kreative fag.

Periode: Til korte eller lange fagforløb. Eller en eller flere emneuger. Forløbene kan nemt skaleres.

Opgaver: Mange og varierede opgaver – også eksperimenter, bevægelse og læsetræning. Alle understøtter vigtige fagmål.

Det får du med et gratis PDF-klassesæt

 • Elevbogen som PDF
 • Lærervejledningen som PDF
 • Adgang til web-univers med alle opgaver, web-værktøjer til elevproduktion, iPad-app, film, lydbøger, læsestøtte og lærermaterialer.
Del på Facebook